Scharlakansfeber kan ge komplikationer

Om scharlakansfeber inte behandlas eller om det behandlas väldigt sent kan det leda till komplikationer. Då kan infektionen sprida sig, till exempelvis öronen, halsmandlarna eller bihålorna. Komplikationer är dock ovanliga i Sverige, då detta var vanligare förr innan penicillinet kom.


öroninflammation

Scharlakansfeber kan i vissa fall ge öroninflammation.

Halsböld

Scharlakansfeber kan utvecklas till en djupare halsinfektion som kan bildas till en halsböld. Det gör då allt ondare i halsen och du eller ditt barn får svårt att gapa. Denna böld behöver punktering och tömning hos en läkare.

Öroninflammation

Om infektionen hinner sprida sig till öronen kan du eller ditt barn få öroninflammation. Detta gör väldigt ont i öronen, ger feber och gör trumhinnan röd och tjock.

Njurinflammation

Om infektionen sprider sig till njurarna kan dessa bli inflammerade. Detta kan visa sig genom blod i urinen och svullna ben och fötter. Njurinflammation ger inga bestående men och brukar gå över av sig själv.

Reumatisk feber

Reumatisk feber som följd av scharlakansfeber är mycket ovanligt i dagens Sverige. Reumatisk feber ger ledvärk och inflammation i hjärtat vilket i sin tur gör att man blir andfådd, får ont i leder och känner sig trött och sjuk.

I dessa fall får man förutom antibiotika även kortison.